Nije važno jeste li vlasnik velike tvrtke ili malog poduzeća, svatko može postati žrtvom ransomware-a ako na vrijeme nije zaštitio svoje poslovanje, računalnu mrežu i podatke.

Danas se sve više tvrtki suočava s velikim problemima, nastalim u svega dva- tri klika na računalu. U kratkim crtama objasniti ćemo što je ransomware i kako se možete na vrijeme zaštititi. Grafika lokota u cyber prostoru, s tekstom Ransomware

Što je ransomware?

Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji korisniku blokira pristup i rad na računalu, mobitelu ili tabletu. U stanju je proširiti se cijelom računalnom mrežom i zahvatiti svu tehnologiju koja je spojena na tu mrežu. Nakon zaraze, svi podaci postaju kriptirani, a napadač, odnosno autor virusnog koda, šalje zahtjev za plaćanje otkupnine u zamjenu za povratak podataka i nastavak nesmetanog rada na računalima.

Grafički prikaz proboja sigurnosti sustava, uz tekst Security breach.

Kako prepoznati kibernetički napad?

Kibernetički napad se odvija strateški brzo, jednostavno i u velikom broju slučajeva efikasno. Najčešće do napada dolazi u redovnom radnom vremenu putem poslovnog alata za komuniciranje - e-maila. Primjerice, napadač se predstavi kao “Email Support”, točnije kao podrška informacijskog sustava elektroničke pošte upozoravajući korisnika kako treba preuzeti i instalirati nova ažuriranja softvera. Nakon što korisnik preuzme i pokrene datoteku, virus preuzima računalnu mrežu i poslovanje staje. 

Grafički prikaz računalnog virusa na ekranu, s tekstom Virus detected.

Cijelo poslovanje možete trajno izgubiti u svega 2 klika i 30 minuta

Istraživanja su pokazala kako neki napadi traju i do 180 dana, no tada je riječ o “tihom napadu” Napadač “provali” u sustav te mjesecima prati, promatra i proučava strukturu vašeg sustava i njegove ranjivosti. U trenutku kada je skupio dovoljno informacija kreće u djelovanje.

 

Zaštitite svoje poslovanje u 3 jednostavna koraka

Ransomware nije jedini oblik kibernetičkog napada, ali je jedan od najčešćih. Njegova karakterističnost je ta što pripada u skupinu napada socijalnog inženjeringa, što znači da takva vrsta napada koristi ljudske slabosti i neznanje kako bi došli do izvršetka cilja. Tri ključna koraka za sprječavanje ransomware napada su:

  1. edukacija zaposlenika o rizicima kojima mogu biti svakodnevno izloženi.
  2. strukturirati i osigurati rukovođenje, pohranu podataka i sigurnosnih kopija
  3. pravovremena reakcija i ulaganje u kvalitetne sigurnosne sustave bez kojih danas nema sigurnog i kvalitetnog poslovanja.


Kibernetički napadi događaju se svakodnevno, a značajan postotak njih su upravo ransomware napadi koji mogu biti itekako razorni. Pročitajte kako je američki koledž Lincoln postao žrtvom ransomware napada koji je uzrokovao njegovo zatvaranje.