Lincoln koledž, škola liberalnih umjetnosti iz ruralnog Illinoisa zatvorit će svoja vrata 157 godina od osnutka, nakon brutalnog udara na njezine financije uzrokovanog COVID-19 pandemijom i nedavnim ransomware napadom.

Ova odluka tim je teža jer je fakultet preživio više katastrofa, uključujući veliki požar 1912., španjolsku gripu, Veliku depresiju, svjetske ratove i globalnu financijsku krizu 2008. godine.

Međutim, ransomware napad u prosincu koji se jednostavno nije mogao izbjeći bio je posljednja kap koja je dovela do odluke o zatvaranju.

Škola je obavijestila Illinois odjel za visoko obrazovanje (Department of Higher Education) i Komisiju za visoko obrazovanje (Higher Education Commission) o trajnom zatvaranju, a njezin je upravni odbor već izglasao prestanak svih akademskih aktivnosti na kraju proljetnog semestra.

Kako je izvijestio NBC ova škola liberalnih umjetnosti u Illinoisu jedan je od rijetkih ruralnih američkih koledža koje je Ministarstvo obrazovanja kvalificiralo kao pretežno crnačku instituciju.

“Koledž Lincoln bio je žrtva kibernetičkog napada u prosincu 2021., a koji je onemogućio prijemne aktivnosti i pristup svim podacima, stvarajući nejasnu sliku projekcija upisa za jesen 2022.”, stoji u objavi objavljenoj na web stranici fakulteta.

"Svi sustavi potrebni za zapošljavanje, zadržavanje i prikupljanje sredstava bili su nefunkcionalni. Na sreću, nisu otkriveni nikakvi osobni podaci.”

"Kada je sustav u potpunosti obnovljen u ožujku 2022., projekcije su pokazale značajne nedostatke upisa, što je zahtijevalo transformacijsku donaciju ili partnerstvo za održavanje Lincoln koledža nakon tekućeg semestra."

Lincoln koledž, nova žrtva ransomwarea

"Lincoln koledž već više od 157 godina pruža usluge studentima iz cijelog svijeta, a gubitak povijesti, karijera i zajednice studenata te bivših studenata je golem." — David Gerlach, predsjednik koledža Lincoln.

 

Ransomware je stalna prijetnja obrazovnim organizacijama i ustanovama

Iako je ovo tragično i prvo ikad gašenje škole uzrokovano napadom ransomwarea, prema izvješću Emsisofta, koledž Lincoln samo je jedna od preko 1000 škola pogođenih ransomware napadima prošle godine.

Prema Emsisoftu, prošle je godine 88 obrazovnih organizacija, uključujući 62 školska okruga i kampuse 26 koledža i sveučilišta diljem zemlje, bilo izravno pogođeno ransomware napadima, ometajući učenje u 1043 pojedinačne škole. Broj je manji nego prethodne godine (kada je pogođena 1681 obrazovna ustanova), ali razlog tome je što su takvi napadi 2021. godine pogađali manje školske četvrti.

Ransomware napadi već su godinama stalna prijetnja američkom obrazovanju. Zajednički savjetnik CISA-e i FBI-a u prosincu 2020. upozorio je da su obrazovne ustanove K-12 na meti zlonamjernih aktera zbog iznude i krađe podataka.

Tri mjeseca kasnije, u ožujku 2021., FBI-jev Cyber ​​odjel je upozorio administratore da su sustavi obrazovnih institucija sve više na meti Pysa ransomwarea.

U studenom je više američkih senatora zatražilo od američkog Ministarstva obrazovanja i Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) da ojačaju obranu kibernetičke sigurnosti u školama K-12 diljem zemlje kako bi bili ukorak s masivnim nadolazećim valom napada.

Obrazovne ustanove nisu jedine žrtve cyber kriminala - to može biti bilo koja tvrtka neovisno o veličini, profitabilnosti ili reputaciji. Ne dopustite da se ovakav slučaj dogodi i Vama. Dvije tvrtke koje su naši klijenti su se nedavno suočile s kibernetičkim napadom. Saznajte kako smo reagirali i spriječili oba kibernetička napada.