Nije važno jeste li vlasnik velike tvrtke ili malog poduzeća, svatko može postati žrtvom ransomware-a ako na vrijeme nije zaštitio svoje poslovanje, računalnu mrežu i podatke.

Danas se sve više tvrtki suočava s velikim problemima, nastalim u svega dva- tri klika na računalu. U kratkim crtama pokušat ćemo vam objasniti što je ransomware i kako se možete na vrijeme zaštititi.

Što je ransomware?

Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji korisniku blokira pristup i rad na računalu, mobitelu ili tabletu. U stanju je proširiti se cijelom računalnom mrežom i zahvatiti svu tehnologiju koja je spojena na tu mrežu. Nakon zaraze, svi podaci postaju kriptirani, a napadač, odnosno autor virusnog koda, šalje zahtjev za plaćanje otkupnine u zamjenu za povratak podataka i nastavak nesmetanog rada na računalima.

Kako prepoznati kibernetički napad

Kibernetički napad se odvija strateški brzo, jednostavno i u velikom broju slučajeva efikasno. Najčešće do napada dolazi u redovnom radnom vremenu putem poslovnog alata za komuniciranje- maila. Primjerice, napadač se predstavi kao “Email Support”, točnije kao podrška informacijskog sustava elektroničke pošte upozoravajući korisnika kako treba preuzeti i instalirati nova ažuriranja softvera. Nakon što korisnik preuzme i pokrene datoteku, virus preuzima računalnu mrežu i poslovanje staje. 

Cijelo poslovanje možete trajno izgubiti u svega 2 klik-a i 30 minuta

Neka istraživanja su pokazala kako neki napadi traju i do 180 dana, no tada je riječ o “tihom napadu” Napadač “provali” u sustav te mjesecima prati, promatra i proučava strukturu vašeg sustava i njegove ranjivosti. U trenutku kada je skupio dovoljno informacija kreće u djelovanje. 

Zaštitite svoje poslovanje u 3 jednostavna koraka

Ransomware nije jedini oblik kibernetičkog napada, ali je jedan od najčešćih. Njegova karakterističnost je ta što pripada u skupinu napada socijalnog inženjeringa, što znači da takva vrsta napada koristi ljudske slabosti i neznanje kako bi došli do izvršetka cilja. Stoga, prvi korak bi bila edukacija zaposlenika o rizicima kojima mogu biti svakodnevno izloženi. Drugi korak bi bio strukturirati i osigurati rukovođenje, pohranu podataka i sigurnosnih kopija, a  treći ujedno i najvažniji korak jest pravovremena reakcija i ulaganje u kvalitetne sigurnosne sustave bez kojih danas nema sigurnog i kvalitetnog poslovanja.

Kontaktirajte naš cybersecurity tim putem emaila prodaja@ventex.hr ili telefona +385 51659310, i saznajte na koji način možemo pomoći zaštititi vaše poslovanje. https://cyber.ventex.hr/