U današnjem se digitalnom dobu svako poduzeće može suočiti sa cyber prijetnjama specifičnim za industriju u kojoj djeluje. Iako su industrije okrenute prema kupcima smatrane „idealnim“ metama cyber kriminala, proizvodna poduzeća sve se češće nalaze na meti, te im je od iznimne važnosti imati osigurana kvalitetna rješenja cyber sigurnosti.

 

Razlozi povećane opasnosti za proizvodna poduzeća


Dva su ključna razloga za povećanje frekventnosti napada.

  • U prošlosti su proizvodne tvrtke bile povezane unutar mreže vlastite organizacije, a veza prema van bila je ograničena. Razvojem industrije 4.0 proizvođači su otvoreniji i povezaniji s „vanjskim“ svijetom više nego ikad prije, što ih ujedno više izlaže cyber opasnostima.
  • Povijesno se smatralo da proizvodne institucije nemaju što ponuditi hakerima, što se u posljednjih nekoliko godina pokazalo pogrešnim. Iako tvrtke najčešće nisu zadužene za velike količine novca i potencijalno rizične transakcije, one i dalje barataju informacijama koje hakeri mogu iskoristiti za iznuđivanje novca.

Iluzija sigurnosti od kibernetičkih napada koju su nekoć proizvodna poduzeća imala brzo se pretvorila u ružnu realnost. Podaci pokazuju  kako je 2019. godine proizvodna industrija ušla u top 10 najciljanijih industrija cyber napadača, a samo godinu dana kasnije je došla na drugo mjesto. 

 

Koji su najčešći oblici prijetnji kibernetičkoj sigurnosti i kako se od njih zaštititi?


Isto kao i u drugim industrijama, do većine proboja sigurnosnih barijera dolazi ljudskom greškom – uprava i zaposlenici najčešće nisu svjesni vjerojatnosti da će se cyber napad dogoditi, te imaju malo ili nimalo obuke kako prepoznati i izbjeći potencijalne prijetnje. Učenje o različitim vrstama prijetnji i kako ih prepoznati prvi je korak ka sprječavanju cyber napada u vlastitom poduzeću. Posebno želimo naglasiti da je potrebno educirati zaposlenike o opasnostima otvaranja privitaka iz neidentificiranih izvora. Kako bismo proširili svijest o različitim vrstama cyber napada navodimo 4 najčešća oblika prijetnji kibernetičkoj sigurnosti:

Četiri najčešća oblika prijetnji kibernetičkoj sigurnosti: Malware, (Spear)Phishing, Man-in-the-middle i Password attack

Pojašnjenja ovih pojmova pronađite u našem Rječniku IT sigurnosti.

 

Osim educiranja o različitim vrstama prijetnji IT sigurnosti, važno je uspostaviti pravila unutar organizacije koja zahtjevaju jake lozinke i dvofaktorsku provjeru autentičnosti, redovno mjenjanje lozinki, uklanjanje osobnih podataka iz poslovne mreže, te primjena najnovijih ažuriranja i zakrpi za korišteni softver.

 

Cjelovita rješenja za kibernetičku sigurnost


Većina proizvodnih poduzeća nema i ne može priuštiti interni tim za IT sigurnost, a IT sigurnost sama po sebi nije jednokratak niti jednostavan posao. Ovaj je problem posebno izražen kod malih i srednjih poduzeća koja ne očekuju kibernetičke napade jer smatraju da su „premali“ i nedovoljno zanimljivi hakerima. Ono čega takve tvrtke nisu svjesne jest da cyber napadači mogu zaprijetiti svakom poduzeću neovisno o veličini i djelatnosti. Iz tog razloga kažemo da svaka proizvodna tvrtka treba cjelovito rješenje IT sigurnosti kako različite rastuće prijetnje ne bi imale utjecaja ne samo na financijski dio poslovanja, već i na ugled poduzeća.

 

U Ventexu prepoznajemo ovaj problem te nudimo uslugu FixIT sustava čiji je zadatak zaštititi poslovanje tvrtke kroz usluge Antivirusa, Antispama, Firewalla i upravljanog WiFi-ja, te omogućiti brzi povratak u operativno stanje uz uslugu FixIT Backupa. Navedene usluge Antivirusa, Antispama, Firewalla i upravljanog WiFi-ja znatno smanjuju mogućnost uspjeha cyber napada, a FixIT Backup omogućuje redovitu i sigurnu pohranu Vaših podataka kako bi se u slučaju cyber napada moglo poslovanje brzo vratiti u operativno stanje. Više o FixIT usluzi saznajte na našoj FixIT stranici.