Proteklog su mjeseca u vijestima izazvane zabrinutosti o nekim Microsoftovim praksama licenciranja softvera u Europi. Ove prakse utječu na konkurentske pružatelje usluga u oblaku, te bazirano na povratnim informacijama Microsoft uvodi nove programe i načela.

U svojem blogu Microsoft je najavio dvije usko povezane inicijative:

  • Prva inicijativa je set od 5 europskih načela rada u oblaku koja će Microsoftu omogućiti poslovanje u oblaku diljem Europe.
  • Druga inicijativa će podržati europske dobavljače u oblaku (Cloud service provider ili CSP), omogučujući im lakši „hosting“ šireg izbora Microsoftovih proizvoda na svojoj infrastrukturi oblaka.


Detaljnije o ovim inicijativama možete pronaći na Microsoftovom blogu.
 

„Feedback“ europskih dobavljača u oblaku

Povratne informacije koje je Microsoft zaprimio od nekoliko dobavljača u oblaku diljem Europe temelj su najavljenih promjena. G. Brad Smith, predsjednik Microsofta, izjavio je 18. svibnja na Microsoftovom blogu: „Neke od najuvjerljivijih povratnih informacija za mene osobno stigle su od izvršnog direktora koji je rekao da se osjeća kao „žrtva prijateljske vatre“ u Microsoftovom natjecanju s Amazonom. Bilo je teško ovo čuti - ali bio je u pravu. Tijekom proteklih nekoliko godina, naš fokus na natjecanje s najvećim pružateljima tehnologije rezultirao je time da nismo toliko pazili koliko to utječe na naše partnere. Unosimo promjene kako bismo to ispravili, počevši od danas.“

U Microsoftu smatraju da je važno podržavati kompetetivno okruženje na tržištu europskih ponuđača usluga oblaka, omogućujući manjim tvrtkama priliku za uspjeh i napredak. Najavili su da je za njih ključno da ostanu svjesni svoje odgovornosti kao velike tehnološke tvrtke, što je i potaklo najavljivanje dvaju novih inicijativa.

Prva inicijativa: Set od 5 europskih načela rada u oblaku

Prva od dvaju novih Microsoftovih inicijativa odnosi se na 5 novouspostavljenih načela rada u oblaku. Najavljeno je da će ovih 5 načela voditi daljnje Microsoftovo poslovanje u oblaku diljem Europe:

  • „Osigurat ćemo da naš javni oblak zadovoljava potrebe Europe i podržava europske vrijednosti.
  • Osigurat ćemo da naš oblak pruža platformu za uspjeh europskih programera softvera.
  • Udružit ćemo se i podržati europske pružatelje usluga u oblaku.
  • Pružit ćemo ponude u oblaku koje zadovoljavaju suverene potrebe europske vlade u partnerstvu s lokalnim pouzdanim pružateljima tehnologije.
  • Svjesni smo da europske vlade reguliraju tehnologiju i mi ćemo se prilagoditi i podržati te napore.

Pogledajte izvor klikom na sliku.

Druga inicijativa: Bolja podrška europskim dobavljačima u oblaku


Druga inicijativa usredotočena je na pružanje bolje podrške dobavljačima usluga u oblaku diljem Europe. Ova inicijativa započinje proširivanjem Microsoftovog Cloud Solution Provider programa, što će omogučiti više opcija za europske ponuđače usluga u oblaku, više fleksibilnosti za kupce, osnivanje novog tima za podršku europskim ponuđačima usluga u oblaku i stvaranje jačih partnerstva s europskim ponuđačima usluga u oblaku.

Iz Microsofta je najavljeno stvaranje novih modela za suradnju između lokalnih dobavljača usluga u oblaku i Microsofta, uključujući nove konkretne inicijative koje će služiti vladama sa „suverenim rješenjima“.

Pogledajte izvor klikom na sliku.