Windows 10 nam dobro funkcionira, zašto nam treba prelazak na novi operativni sustav?

Da, trenutno funkcionira, ali znate li da nakon prestanka podrške to više neće biti dovoljno dobro?
Pod time želimo reći da je Windows 11 već sada brži, jednostavniji i ima bolje funkcionalnosti, a od dana prestanka podrške za Windows 10 i značajno sigurniji.
 

Zašto prijeći na Windows 11?

Teoretski, možete ostati na starom sustavu i na njemu nastaviti raditi kao i dosad, ali imajte na umu da si time ograničavate pogodnosti koje novi sustav pruža. U slučaju da na starnom sustavu nešto pođe po zlu ili Vam neka potrebna funkcionalnost ne radi onako kako bi trebala nemate službenu podršku, a eksperti koji Vam tu mogu pomoći mogu izaći vrlo skupo.

Ono što je također vrlo značajno jest da stariji operativni sustavi koji više nisu podržani ne dobivaju nova sigurnosna ažuriranja. To znači da će svaka nova ili nedavno otkrivena ranjivost postati opasnost za Vaše poslovanje. Podržani operativni sustav, kao i svaki podržani softver, redovito dobiva nova ažuriranja koja su prvenstveno usmjerena na sigurnost, s ciljem zaštite Vaših podataka, a sekundarno na optimiziranje funkcionalnosti.
Windows 10 vs. Windows 11

Koje su značajke Windows-a 11 u odnosu na Windows 10?

 

  • Poboljšana sigurnost – Windows 11 donosi niz novih sigurnosnih značajki koje štite poslovne podatke i sustave. To uklučuje secure boot (sigurno pokretanje), biometrijsku autentifikaciju, poboljšano šifriranje te redovita ažuriranja kako bi se spriječilo pojavljivanje novih ranjivosti. Windows 11 uključuje TPM 2.0 (Trusted platform module) koji poboljšava sigurnost osjetljivih podataka tako što ih šifrira i onemogućuje neautorizirani pristup.
  • Poboljšane performanse uređaja – Tu spadaju različiti oblici optimizacije novog operativnog sustava u odnosu na stari, poput kraćeg vremena pokretanja sustava i povećanja ukupne brzine sustava koji omogućuju korisnicima efikasnije izvršavanje radnih zadataka.
  • Redizajnirano korisničko sučelje – Novo sučelje je napravljeno kako bi pružilo osvježen i pojednostavljen izgled i jednostavnu funkcionalnost uz centralni Start izbornik i moderniziranu traku zadataka.
  • Integracija Microsoft Teamsa – Windows 11 integrira Teams direktno u operativni sustav što dalje olakšava i ubrzava komunikaciju i suradnju.
  • Integracija s oblakom i Microsoft 365 – Ova integracija s OneDrive-om omogućuje korisnicima suradnju i rad na daljinu korištenjem sinkronizacije podataka na One Drive-u.


Kako izgleda Microsoft podrška?

Ono što je bitno znati jest da Microsoftovi proizvodi imaju životni ciklus koji se sastoji od dvije faze:

  • Mainstream podrška – U ovom periodu ažuriranja proizvoda uključuju nove mogućnosti, poboljšanje performansi postojećih funkcija, kao i sigurnosne zakrpe. Za Windows 10 je ova faza podrške završila 13. listopada 2020.
  • Extended podrška – Period u kojem se trenutno nalazimo ako pričamo o Windowsu 10. U ovoj fazi izlaze isključivo sigurnosna ažuriranja kako bi se spriječili dugoročni nastanci novih ranjivosti. Tijekom ovog perioda preporučamo da se počnete pripremati za prelazak na novi operativni sustav.

Vremenska crta podrške za Windows 10

Kako se pripremiti na prelazak na Windows 11?

Kao što smo već naveli, Windows 10 trenutno se nalazi u fazi extended podrške, što znači da i dalje prima sigurnosna ažuriranja, ali ne i ažuriranja koja donose nove funkcionalnosti.

To je Microsoftov znak da taj proizvod pomalo zastarijeva i da nije u mogućnosti pokrenuti sve novitete koje Microsoft priprema. Kako biste mogli koristiti te novitete potrebno je početi razmišljati o besplatnom prijelazu na novi sustav.

Sad na onaj zahtjevniji dio – prijelaz na novi operativni sustav nije „samo instalacija“ novog programa. Windows 11, upravo zbog svojih noviteta je zahtjevniji od svojih prethodnika. Pročitajte detaljan popis minimalnih zahtjeva komponenti za pokretanje Windowsa 11 kako biste bili sigurni da ga možete pokrenuti.

Ona točka koja će najviše mučiti „prosječan ured“ jest to što je Windows 11 hardverski zahtjevniji od svojih prethodnika te postoji mogućnost da ćete trebati nadograditi svoja računala kako biste ga mogli pokrenuti. Jedna takva hardverska stavka je zahtjev da računalo ima 64-bitni procesor od minimalno 1 gigahertz (GHz) s dvije ili više jezgri. To su uglavnom procesori osme generacije ili novije – Intel Atom x6200FE ili bolji, te AMD 3015e ili bolji – što mnoge tvrtke danas nemaju.

Na onim uređajima koji ne ispunjavaju ove zahtjeve neće biti moguće provesti nadogradnju na Windows 11. Stoga ako planirate prijelaz obavezno prvo provjerite podržavaju li Vaša računala novi sustav.
 

Do kada bismo trebali prijeći na Windows 11?

Datum prestanka extended podrške za sve verzije Windowsa 10 je 14. listopada 2025.

Da, više od dvije godine od dana pisanja ove objave. No, ako ste veća organizacija i za prijelaz na Windows 11 trebate nabaviti nekoliko desetaka računala, onda je ovdje riječ o popriličnoj investiciji koju želite unaprijed planirati, radije nego da Vam za dvije godine dođe kao iznenadni trošak ili da zbog takvog neplaniranja nastavite raditi na starom sustavu.

Navedeni datum vrijedi za najnoviju verziju Windowsa 10. Ako koristite stariju verziju Windowsa 10, onda je taj  datum još bliži. Provjerite koju verziju Windowsa koristite u 3 vrlo jednostavna koraka:

1) Kliknite na Start

2) Upišite i otvorite „About your PC“ ili „O vašem računalu“

3) U novootvorenom prozoru pronađite „Specifikacije sustava Windows“ (Windows specifications) zatim pronađite red „Verzija“ (Version) kao na slici ispod.

Provjera verzije Windows operativnog sustava

Kako ne biste morali brinuti o datumima prestanka podrške i o redovitom ažuriranju stvorili smo FixIT, našu uslugu održavanja IT sustava. U sklopu FixIT-a uvijek ćete imati pravovremene informacije o završetku podrške softvera, a sve aplikacije koje koristite ćemo ažurirati za Vas van radnog vremena kako bismo minimizirali prekide Vašeg vrijednog rada.
Ažuriranja su samo dio FixIT održavanja. Saznajte što sve dobivate unutar FixIT-a.