Računalne usluge u oblaku (cloud services) već su godinama zastupljene na tržištu, no mnoge tvrtke još uvijek ne iskorištavaju puni potencijal ovog načina rada. Bez obzira na veličinu ili strukturu Vaše tvrtke, potpuno ili djelomično prebacivanje rada u oblak nudi brojne prednosti u odnosu na "staromodni" način rada.

Zašto koristiti usluge u oblaku?

Kako tehnologija neprestano napreduje i poslovni se svijet konstantno suočava s novim izazovima i prilikama. Korištenje cloud usluga je u proteklih nekoliko godina itekako promijenilo način na koji organizacije rade na svakodnevnoj bazi - od mogućnosti rada na daljinu do iznimno lakog dijeljenja podataka između više članova tima.

U osnovi, usluge u oblaku predstavljaju virtualne resurse poput pohrane podataka i korištenje aplikacija putem interneta. Ovaj oblik usluge danas je ključna komponenta za gotovo sva moderna poslovanja, omogućujući tvrtkama da transformiraju način rada kao i način na koji upravljaju resursima. Najjednostavnije rečeno - tvrtke danas ne moraju ovisiti o klasičnoj infrastrukturi, već mogu iskoristiti moć oblaka za rast i napredak.

Slikoviti prikaz pristupanja i korištenja oblaka

Top 5 prednosti korištenja usluga u oblaku

Skalabilnost i fleksibilnost: Cloud omogućuje brzu prilagodbu IT resursa prema potrebama Vaše tvrtke. Bez potrebe za velikim fizičkim nadogradnjama, možete povećavati ili smanjivati kapacitete prema zahtjevima poslovanja. To je osobito korisno u situacijama kada trebate rješenje za privremene projekte ili sezonske promjene. To Vam omogućuje da optimizirate korištenje resursa i smanjite neiskorištene kapacitete, što ujedno dovodi do naše sljedeće točke - smanjenja troškova.


Smanjenje troškova: Ako se suočavate sa stalnom potrebom povećanja potrebne količine prostora, onda nema smisla svako malo nabavljati novi hardver za tu potrebu, povoljnije i jednostavnije je samo zakupiti dodatan prostor na Cloudu. To je samo jedan primjer kako smanjiti troškove, a usput i pojednostaviti nabavu kroz korištenje računalstva u oblaku. Time plaćate samo one resurse koje stvarno koristite, čime se smanjuju fiksni troškovi. Malim i srednjim tvrtkama koje nemaju kapacitete za ulaganje u hardver i infrastrukturu je ovo posebno privlačna mogućnost.


Povećana sigurnost podataka: Renomirani pružatelji cloud usluga osiguravaju vrhunsku sigurnost podataka, uključujući enkripciju i redovite sigurnosne provjere. U cloudu su Vaši podaci pohranjeni na sigurnim i redundantnim serverima. Osim prostora u koji pohranjujete i sinkronizirate svoje datoteke, može se iskoristiti i kao odlična opcija za off-site backup, odnosno backup za one slučajeve kada se dogodi havarija na lokaciji.


Brza implementacija: Cloud platforme omogućuju bržu implementaciju novih aplikacija i usluga, kao i skaliranje resursa prema rastućim zahtjevima vašeg poslovanja, barem djelomično bez potrebe za nadogradnjom fizičke infrastrukture. Aktiviraju se putem web sučelja radije nego povezivanjem fizičkog uređaja, što korisniku olakšava korištenje ovakvog rješenja.


Mobilnost i suradnja: Cloud omogućuje zaposlenicima pristup resursima putem drugih uređaja, primjerice smartphonea, ili osobnog računala, olakšavajući rad na daljinu i potičući suradnju između timova. Ovo je osobito važno u dinamičnom poslovnom okruženju, gdje se zaposlenici često nalaze izvan ureda ili surađuju na projektima iz različitih lokacija. Ono na što treba pripaziti pri korištenju uređaja izvan ureda jesu sigurnosni standardi, odnosno da su korištena osobna računala obuhvaćeni sigurnosnim planom. Ako nisu, onda postaju točke koje cyber kriminalci mogu lakše iskoristiti kao točke neautoriziranog ulaza u sustav.

Grafika - prikaz većeg broja uređaja koji međusobno dijele podatke u cloudu Znači li to da je korištenje isključivo clouda uvijek ispravno rješenje?
Naravno da ne.

Svaka će tvrtka samostalno ili uz pomoć eksperta pronaći opciju koja za nju najbolje funkcionira. Nekima će to biti potpuno poslovanje u oblaku, drugima će cloud biti dodatna pohrana podataka i off-site backup. korištenje lokalnih rješenja i IT infrastrukture ima svoje prednosti – primjerice brži povratak podataka s lokalnog backupa nego putem clouda.

Iz toga vidimo da neke tvrtke mogu u potpunosti prihvatiti cloud model poslovanja, dok će drugima više odgovarati hibridno okruženje u kojem uz lokalnu infrastrukturu se koriste i mogućnosti clouda. Poznavanje vlastitih potreba i digitaliziranje poslovanja u skladu s tim potrebama je velik korak u kojem se velik broj tvrtki i danas nalazi.

Digitaliziranje poslovanja može Vam uvelike pomoći da postanete i ostanete vođe na svojem tržištu. Kako bismo Vam pomogli da to ostvarite predstavljamo Vam FixIT – našu uslugu održavanja IT sustava i infrastrukture. U sklopu ove usluge brinemo o sigurnosti i funkcionalnosti Vašeg cjelokupnog poslovanja, što ujedno uključuje i pružanje usluga u oblaku koje uključuju aplikacije u oblaku, infrastrukturu u oblaku, antivirus u oblaku, Microsoft 365, backup u oblaku i sigurnost u oblaku.

Kako bismo to mogli pružiti na najbolji mogući način, prvo analiziramo Vaše trenutno stanje IT-a u tvrtki, predlažemo izmjene i unaprijeđenja prema prioritetima te Vam omogućujemo bezbrižno i sigurno poslovanje. Saznajte više o našoj usluzi snimke stanja i prijedlozima konsolidacije.