Dosta Vam je konstantnog zatrpavanja sandučića e-pošte nepotrebnim, dosadnim i potencijalno opasnim spam  porukama? Na sreću postoji rješenje – Antispam.

Antispam je rješenje za e-mail sigurnost koje Vam omogućuje da ovladate svojim e-mail sandučićem. Što to znači? To znači da ćete imati kontrolu nad time koja pošta dospije u Vaš sandučić, da nećete više gubiti vrijeme na pronalaženje relevantnih i važnih mailova usred mora spam poruka, da Vam e-mailovi više neće predstavljati prijetnju. Zvuči dobro, zar ne?

Kako biste to uspjeli važno je znati što je antispam i kako se njime služiti.

Grafika - vizualizira blokiranje lažnih i opasnih apam mailova

Što je antispam?

Antispam možemo definirati kao tehnološko rješenje koje pomaže filtrirati neželjene ili opasne e-mailove iz Vaše pristigle pošte. Funkcionira tako da analizira svaku dospjelu poruku i njene privitke te utvrđuje na temelju različitih čimbenika je li ta pošta legitimna ili je spam. Cilj ovog rješenja jest da održi Vaš sandučić čistim, organiziranim i bez štetnog sadržaja koji bi ugrozio Vašu sigurnost ili produktivnost.
 

Antispam je ključna komponenta Vaše e-mail sigurnosti, a ovo su glavni razlozi zašto je toliko bitan:

  • Štiti od malware-a i virusa – uz pomoć svojih filtera blokira opasne e-mailove da dospiju u Vaš sandučić.
  • Poboljšava produktivnost – smanjenjem količine spama omogućuje zaposlenicima da se usredotoče na važne e-mailove bez gubljenja vremena „kopajući“ kroz spam.
  • Štedi prostor za pohranu – spam e-mailovi mogu brzo popuniti ulazni sandučić. Antispam filtriranjem neželjene pošte minimizira „u prazno“ potrošen prostor.
  • Sprječava phishing napade – isto kao i s malware/virus porukama, detektira i blokira one e-mailove za koje smatra da su pokušaji phishing napada, često preko crne liste često korištenih riječi u pokušajima phishinga.

Zamislite antispam kao zaštitara na ulazu u noćni klub – kako zaštitar provjerava osobne iskaznice i odmiče osobe koje uzrokuju nerede, tako i antispam filtrira neželjene i opasne poruke te dopušta ulaz samo onima koje smatra sigurnima.
 

Kako se služiti antispamom?

Kao i za svaki oblik IT sigurnosti, danas postoji mnoštvo različitih opcija, pa samim time i različitih načina funkcioniranja tih opcija.

Budući da se Vaše poslovanje gotovo sigurno svakodnevno oslanja na slanje i primanje e-mailova, iznimno je važno imati postavljen vrhunski sustav za zaštitu od e-mail prijetnji.

Kao dio naše FixIT usluge dobivate i antispam rješenje koje koristi kolektivnu inteligenciju za dolaznu i odlaznu e-mail sigurnost kako bi omogućio sigurnu i produktivnu radnu okolinu uz mogućnost podučavanja sustava koje e-mailove treba propustiti, a koje blokirati.
 

FixIT antispam svakodnevno šalje izvještaje o porukama koje je sustav prepoznao kao neželjenu poštu te koje je spremio u karantenu. Pregledom izvještaja možete samostalno i u sigurnoj okolini provjeriti i pročitati sve poruke te osloboditi one poruke koje smatrate sigurnima.

Ovako izgleda jedan FixIT antispam izvještaj:
Primjer spam mailova u karanteni - FixIT antispam Ako nakon čitanja zaključite da ta poruka nije spam, klikom na „Release and Train“ oslobađate poruku u svoj e-mail pretinac i trenirate sustav da drugi put ne blokira takvu poruku.

U ovom smo primjeru vidjeli da se radi o spamu u sva tri primjera te su sva tri maila uklonjena i nije bilo potrebe za "puštanjem" maila u sandučić. Tu se vidi visoka razina preciznosti našeg Antispam sustava koji je u kratkom roku eliminirao 3 emaila koji bi se inače našli u korisničkom sandučiću.
Prikaz kako legitimnu poruku prepoznatu kao spam pustiti u inbox i istovremeno reći antispam sustavu da nauči prepoznati takve mailove kao legitimne
Antispam je ključan dio e-mail sigurnosti, no i dalje je samo djelić sveukupnog paketa potrebnog za ostvarivanje visoke razine zaštite Vašeg IT sustava. Vođenje redovite brige o sigurnosti i funkcionalnosti IT sustava može Vam uzeti puno vremena i smanjiti usredotočenost na vašu primarnu djelatnost, no bez brige, zato je tu FixIT. Saznajte više o FixIT-u i osigurajte si najvišu razinu zaštite uz najmanju količinu briga oko IT-a.