U poslovnom su svijetu podaci neprocjenjiv resurs. Bez obzira na industriju u kojoj poslujete, važno je brinuti se o svojim podacima, njihovoj upotrebljivosti, ažurnosti i naravno, sigurnosti. Najjednostavnije rečeno, bez podataka nema poslovanja.

Zaštita poslovnih podataka bi zato trebala biti visoko na popisu prioriteta svakog poduzeća. U praksi to nažalost često nije tako, već se zbog neznanja, manjka svijesnosti, a ponekad i arogancije ignorira sigurnost podataka, a posljedično i stavlja čitavo poslovanje u rizičnu situaciju.

Pristupi poput „nama zaštita ne treba“ ili „neće nam se ništa dogoditi“ nisu validni. Ugroza informacijske sigurnosti može se dogoditi interno (slučajnim brisanjem nekog važnog podatka, namjernim brisanjem – nezadovoljni zaposlenik), višom silom(požarom ili potresom) ili zbog kibernetičkog napada (nasjedanje na phishing e-mail). Sve su ovo oblici incidenata informacijske sigurnosti koji vam mogu ozbiljno zakočiti i čak zaustaviti poslovanje. Kvalitetna sigurnosna rješenja mogu efikasno spriječavati većinu ovih prijetnji, a u najgorem scenariju osigurati Vam da ne ostanete bez podataka i da možete nastaviti poslovati bez obzira na proživljeni incident.

U ovoj ćemo objavi istražiti ključne korake koje je potrebno poduzeti kako biste osigurali svoje podatke i smanjili nepotrebne rizike Vašem poslovanju.

 

Procjena rizika

Prvi korak u sigurnosti je uvijek procjena rizika. To uključuje identifikaciju mogućih prijetnji, ranjivosti i potencijalnih posljedica koje gubitak poslovnih podataka može imati za Vaše poslovanje. U ovom se koraku analizira IT infrastruktura, identificiraju se slabosti i izvršava se temeljita procjena rizika kako biste razumjeli gdje su potrebna poboljšanja.

Naša usluga snimke stanja pokriva upravo ovaj korak. U elaboratu snimke stanja i prijedlogu konsolidacije izrađujemo (kolokvijalno zvani) „policijski zapisnik“, odnosno izrađujemo popis čitave Vaše IT infrastrukture i opreme u trenutnom zatečenom stanju te sastavljamo plan aktivnosti i financijski plan kako biste čitav IT sustav doveli u tzv. održivo stanje, odnosno stanje u kojem možete pravilno uvesti sigurnosna rješenja i kvalitetno IT održavanje, osiguravajući si neometan i produktivan rad.

Grafika - lokoti kao znak sigurnosti podataka. Više lokota označava korištenje više metoda zaštite.

Implementacija sigurnosnih politika i postupaka

Nakon procjene rizika potrebno je definirati i implementirati jasne sigurnosne politike, postupke i rješenja. Ove politike uključuju korištenje snažnih ​lozinki, ovlašten pristup podacima, redovite sigurnosne provjere i sl. aktivnosti. Vaš zadatak kao voditelju poslovanja jest osigurati da su svi zaposlenici upoznati s ovim politikama i rješenjima te da ih se pridržavaju.

Kako biste uspješno uveli sigurnosne politike i rješenja, unutar elaborata snimke stanja i prijedloga konsolidacije za Vas pripremamo i prioritetnu listu aktivnosti kojom od najvažnijih, odnosno najkritičnijih aktivnosti do onih manje kritičnih navodimo što bi trebalo ispraviti ili uvesti kako bi se sustav doveo do već spomenutog održivog stanja u kojem su, po uvođenju kvalitetnih rješenja, Vaši podaci sigurni, a Vaš rad efikasan.

 

Najnovija sigurnosna rješenja i redovito ažuriranje

Već smo u ovoj objavi nekoliko puta spomenuli važnost kvalitetnih sigurnosnih rješenja, a sada ćemo ih proći malo detaljnije.

Sigurnosna rješenja napreduju gotovo svakodnevno, a logično je da ona najnovija nude najbolju zaštitu i oporavak od novonastalih oblika prijetnji. Višeslojna sigurnosna strategija uključuje vatrozid, antivirusni softver, antispam, višefaktorsku autentifikaciju, pravilno održavanje opreme te backup u slučaju da nešto ipak uspije poći po zlu.

Dvofaktorska autentifikacija - potvrda identiteta putem mobilnog uređaja Mnoge ranjivosti koje napadači iskorištavaju proizlaze iz neažuriranih softverskih komponenti. Pronađe se nova rupa u sigurnosti u određenom softveru i nastoji se iskoristiti sve dok se ta rupa ne zakrpa, a ako se softver ne ažurira, neće se ni ta rupa zakrpati. Kako ne biste morali stalno provjeravati ručno provjeravati i ažurati aplikacije onda kad za to „iskoči“ prozorčić, postoji patch management, odnosno upravljanje zakrpama. Patch managementom osiguravate da na računalima uvijek imate ažuriran sav softver, da su instalirane samo sigurne i stabilne zakrpe te da se ažuriranja provode na način da Vam ne smetaju u radu, odnosno izvan radnog vremena.

Nakon uvođenja sigurnosnih politika i dovođenja sustava u održivo stanje, predlažemo uvođenje naše FixIT usluge održavanja IT sustava unutar koje dobivate sva navedena rješenja, kao i redovito održavanje Vašeg IT sustava uz prijedloge unaprijeđenja.

 

Kontinuirano nadgledanje

Nadgledanje i održavanje rješenja iznimno je važan aspekt zaštite Vaših poslovnih podataka. Ono osigurava da sva uvedena rješenja funkcioniraju najbolje što mogu u svakom trenutku. To uključuje nadzor mrežnog prometa, identificiranje sumnjivih aktivnosti i poduzimanje odgovarajućih mjera. U slučaju pojave bilo kakvog problema, važno ga je čim prije detektirati i ispraviti ili ukloniti.

Ulaganje u kontinuirano nadgledanje i detekciju problema nije samo preventivna mjera, već i dugoročna strategija ulaganja u sigurnost Vaših poslovnih podataka. Proaktivnost u identificiranju potencijalnih prijetnji te brzo i učinkovito rješavanje tih prijetnji ključno je za uspješnost ovog koraka.

Nadgledanje unutar FixIT-a provodi naš specijalizirani tim koristeći se Centralnom konzolom za upravljanje. Ta je konzola naše središte za monitoring, upravljanje i automatiziranje procesa koja nam pruža uvid u stanje korisničke opreme, antivirusa, ažuriranja i backupa.

 

Vođenje i održavanje IT sigurnosti na visokoj razini više nije luksuz najvećih korporacija, već nužnost za sva poduzeća koja si ne mogu dopustiti gubitak podataka niti pad produktivnosti uslijed neoptimiziranog IT sustava. Osigurajte da ste uvijek korak ispred prijetnji i obratite se našim specijalistima na fixit@ventex.hr za savjetovanje i implementaciju FixIT rješenja za održivost sustava.

 

Zapamtite, sigurnost podataka je ključna za uspjeh vašeg poslovanja!