"PANTHEON smo prepoznali kao rješenje baš za nas i smatram sada nakon 7 godina od prve implementacije da nismo pogriješili." - Maja Žuti Gajšak, voditeljica računovodstva i financija, Rotometal-ing d.o.o.

Rotometal Grupa

Web stranica: rotometal-ing.hr

Djelatnost: Veleprodaja vijčane robe

Veličina: Srednje poduzeće

Tko je Rotometal Grupa?

Rotometal Grupa je grupa tvrtki koje se bave veleprodajom vijčane robe i industrijskog alata te proizvodnjom. Posluju na tržištima Hrvatske, BIH i Srbije te trenutno pokreću poslovanje i u Sloveniji.


Rotometal-ing d.o.o u Samoboru jedan je od najvećih veleprodavača vijčane robe na ovom području koji posjeduje veliki centralni lager robe s više od 30.000 različitih odmah dostupnih artikala. Upravo to navode kao jednu od svojih glavnih prednosti u odnosu na konkurenciju. Rotometal-ing d.o.o. posluje u Hrvatskoj, Srbiji, BIH i Sloveniji. Rotometal alati d.o.o. glavni je zastupnik za prodaju asortimana Hoffmann grupe za područje Hrvatske, BIH i Srbije.

Rad na zastarjelom softveru i potraga za novim rješenjem

Rotometal Grupa je dugi niz godina radila na istom softveru za financijsko računovodstvo. Taj je softver bio zadovoljavajuć i ispunjavao je njihove potrebe do jedne točke kada su ga prerasli i kada je taj softver prestao biti dovoljno dobar za ispratiti sve zahtjeve suvremenog poslovanja.


"2013./2014. smo ustanovili da je postojeći program u kojem smo vodili financijsko knjigovodstvo zastario te da je potrebno potražiti bolje, modernije rješenje koje je u skladu s veličinom naših tvrtki."


U tom su trenutku angažirali voditelja projekta s relevantnim znanjem i iskustvom na području implementiranja novih IT rješenja, uključujući ERP rješenja, te su izradili dokument u kojem su obrazložili svoje procese i naglasili potrebe koje je potrebno ispuniti novim ERP sustavom.


Prema navedenom projektu prikupili su ponude za sustave koje su smatrali kvalitetnim i relevantnim u vlastitom poslovanju. Naglasili su važnost stabilnosti i pouzdanosti sustava, odnosno da je uvijek dostupan, da je brz, da su podaci i izvještaji u njemu uvijek točni i sigurni bez mogućnosti neovlaštenog pristupa te su izrazili želju da se sustav može koristiti regionalno.


Kao prijelomnu točku za traženje tehničkog rješenja u ovom području, gđa. Žuti Gajšak, voditeljica računovodstva i financija u Rotometal-ing d.o.o. navodi: "Koristili smo puno nepovezanih sustava u različitim bazama bez mogućnosti izrade adekvatnih izvještaja u zastarjelim programima." 

Uvođenje PANTHEON ERP rješenja

Tvrtku Rotometal upoznali smo 2015. godine prilikom njihove potražnje za implementatorom ERP rješenja. Oni su tada prema svojem projektnom zadatku prikupljali ponude za poslovno informatička rješenja. Po preporuci Datalaba, proizvođača PANTHEON ERP sustava, dali su priliku upravo nama da im pomognemo u rješavanju prepoznatih problema u njihovom IT sustavu.


Naš je tim stručnjaka tada započeo implementaciju PANTHEON ERP sustava. Za početak je Rotometal, uz naše savjetovanje, nabavio novi kompatibilan hardver kako bi se osigurao besprijekoran rad sukladno trenutnim standardima struke. Novi je ERP sustav tada testiran, ispravljene su prvobitne teškoće, a zatim je PANTHEON ERP uveden u čitavom Rotometal sustavu.


Prijelaz na novi sustav nikad nije lagan niti jednostavan. U Rotometalu su znali da će za to biti potreban period prilagodbe sa „starog“ načina rada na novi i da će biti potrebno učiti kako koristiti novo informatičko rješenje. Uz našu su podršku krenuli u transformaciju svojeg informatičkog i financijskog sustava koja im je omogućila moderniji i efikasniji pristup financijskom računovodstvu.


Čitav proces postavljanja novog ERP rješenja uključivao je blisku suradnju između naših dviju tvrtki kako bi se osiguralo potpuno zadovoljstvo uvedenim IT rješenjem i ostvario značajno produktivniji rad.


Od donošenja odluke da se krene u traženje novog rješenja, pisanja projektnog zadatka i prikupljanja ponuda do odabira adekvatnog partnera bilo je potrebno nešto manje od 6 mjeseci, a od početka implementacije do postizanja savršenog zadovoljstva korištenja novog sustava bilo je potrebno oko godinu dana.


Zajedničkim smo trudom implementirali novo IT rješenje kako bi Rotometal uz nove alate i novostečena znanja ostvario bolje poslovne rezultate i kako bi im se olakšalo širenje na nova tržišta.


"PANTHEON smo prepoznali kao rješenje baš za nas i smatram sada nakon 7 godina od prve implementacije da nismo pogriješili." rekla nam je gđa. Žuti Gajšak

Rezultati sedmogodišnje suradnje

Uvođenjem VX ERP rješenja započeta je dugogodišnja suradnja tijekom koje je PANTHEON sustav uveden u 6 Rotometal tvrtki u 3 države.


Od toga se u tri tvrtke koristi za robno i financijsko knjigovodstvo, a za robno-materijalno knjigovodstvo za vijčani segment poslovanja koristi se zaseban program treće strane izrađen specifično za Rotometalove potrebe koji je direktno i u potpunosti sinkroniziran s PANTHEON-om. Kroz navedenu se sinkronizaciju svi relevantni podaci za knjiženje prenose u PANTHEON na dnevnoj bazi.


Novostečene mogućnosti koje iz Rotometala smatraju najvrjednijima su:

  • Dostupnost tehničkog partnera i podrške u njima zanimljivim zemljama regije.
  • U standardnom su programu razvijena rješenja prema njihovim potrebama, a prema dodatnim upitima implementirane su i dodatne mogućnosti unutar sustava koje uključuju obradu narudžbi u procesu nabave i u procesu isporuke, modul za upravljanje cijenama i cjenicima, automatizaciju slanja obavijesti o dugovanju te info okvir na dokumentima koji omogućuje uvid u stanje dugovanja, neisporučenih narudžbi i nefakturiranih otpremnica.
  • Ostvarena je mogućnost povezivanja s drugim sustavima, uključujući prethodno spomenuti program za robno-materijalno knjigovodstvo i CRM sustav koji se trenutno uvodi.


Osim omogućavanja jednostavnijeg i efikasnijeg sustava za obavljanje financijskih i knjigovodstvenih zadataka unutar sve 3 države u kojima Rotometal Grupa posluje, s vremenom se pojavila potreba za daljnjom optimizacijom i povećanjem produktivnosti poslovanja. "Ova se suradnja tijekom godina dodatno proširila i na druge segmente te je Ventex sada, osim implementiranja našeg poslovno-informacijskog sustava PANTHEON, postao glavni partner u održavanju našeg IT sustava kroz uslugu FixIT." rekla nam je gđa. Žuti Gajšak.

 

Napravljena je potpuna obnova i konsolidacija čitavog IT sustava; čitavo je poslovanje prebačeno na domenski način rada koji uključuje centraliziranu mrežnu administraciju temeljenu na postavljenoj hijerarhijskoj strukturi; podignuta je razina sigurnosti s novim antivirus, antispam i backup rješenjima; te je uvedeno redovno održavanje čitavog IT sustava, uključujući i ERP sustav; nabavljen je, postavljen i održavan server s bazama svih Rotometal tvrtki unutar 3 države te se vodi briga o sigurnosti navedenog servera kroz backup. Sve je to obuhvaćeno našom FixIT uslugom, uvedene zbog prepoznatih prilika za optimiziranjem IT sustava i zbog stečenog povjerenja prilikom implementiranja PANTHEON ERP sustava.


Iznimno nam je zadovoljstvo biti dio Rotometal priče kroz savjetovanje i uvođenje IT rješenja koja su pomogla Rotometal grupi u njihovom svakodnevnom radu, rastu unutar regije te u povećanju ukupne razine produktivnosti i efikasnosti njihovog rada.


"Kao tvrtka smo narasli i proširili se na nova tržišta, a određene poslove i dalje radi jednak broj zaposlenika. Dakle, nismo imali potrebu zaposliti toliko novih ljudi koliko smo rasli, pa po tome zaključujemo da je naš rad produktivniji. Svakako smo točniji i pouzdaniji, a kao uprava imamo bolji izvještajni sustav i bolji uvid u kontrolu poslovanja. Trenutno zajedno radimo na novom projektu - uvođenju CRM sustava i njegovom povezivanju s PANTHEON-om. Ovaj projekt sadržavat će 3 baze u 3 države te će nam omogućiti pojednostavljeno poslovanje i razmjenu informacija na regionalnoj razini." rekla nam je gđa Žuti Gajšak.

Želite li povećati efikasnost i produktivnost Vašeg poslovanja te pojednostaviti računovodstvene procese kao što je u tome uspjela Rotometal Grupa? Kontaktirajte naše ERP specijaliste i pronađite poslovno-informacijsko rješenje po Vašoj mjeri.

Pošaljite upit