Danas ćemo s Vama podijeliti jednu jednostavnu, ali vrlo bitnu činjenicu. Backup  nije tehnološki luksuz, već je temelj svakog uspješnog i sigurnog poslovanja.

Zašto to kažemo?

Sjetimo se da je Vaše poslovanje složeno od mnoštva manjih segmenata, od kojih svaki ima svoju važnu ulogu. Ako jedan taj segment stane s radom, nastavlja li poslovanje bez ikakvih problema ili se ipak osjeti da postoji problem. Možete li poslovati ako se nabava u potpunosti zaustavi? Što ako se to dogodi prodaji? Što ako se dogodi na razini čitave tvrtke?

Backup u ovakvoj situaciji nije alat za spašavanje podataka, on je osigurač koji sprječava da se vaše poslovanje raspadne uslijed neočekivanog događaja – bilo da se radi o ljudskoj grešci, sigurnosnom proboju ili prirodnoj katastrofi.

Provođenje backupa na računalu tvrtke

Stoga je važno biti spreman na najgore. Računajte da bez backupa ili s nepravilnim backupom riskirate gubitak važnih informacija, resursa i povjerenja svojih kupaca. Dovoljno je da si vizualizirate jednu takvu situaciju. Što bi bilo da dođe do požara u tvrtki? Koliko će Vam novca i vremena biti potrebno da se oporavite? Koliko će Vas to koštati u izgubljenim prilikama i ugledu?

Backup, uz dobro osmišljen plan oporavka od katastrofe, sprječava potpuno zaustavljanje poslovanja i gubitak novca i vremena. Čak i da se ispad uspije dogoditi – backup Vas brzo i efikasno vraća „na noge“.

Brzi povrat u poslovanje nakon havarije Dobro planiran oporavak od katastrofe omogućuje brzi povrat u redoviti rad uz minimalne gubitke. Jednostavnije rečeno, u takvoj situaciji backup i plan oporavka spašavaju poslovanje.

 

Gubitak o kojem ne razmišljamo

Čak i da se poslovanje ne zaustavi trajno, imajte na umu da zaustavljanje od samo jednog dana ima značajne financijske posljedice za Vaše poslovanje.

Svaki dan, odnosno bolje rečeno, svaki sat Vašeg rada ima svoju cijenu.

Podijelite Vaše godišnje prihode s brojem radnih dana u godini, i dobit ćete prosječnu vrijednost jednog svojeg radnog dana. Ta vrijednost pokazuje koliko ostavljate na stolu ako Vaša tvrtka ne radi jedan dan.

Razmislite sada ako je čitavo poslovanje zaustavljeno na jedan ili više dana - koliko će Vas to koštati? Iz koje ćete perspektive gledati - jeste li izgubili dan, dva ili ste izgubili svotu od nekoliko tisuća eura?

Imajte također na umu da je bez backupa nekoliko sati ili dana bez mogućnosti rada najbolji mogući scenarij, puno je češće da se poslovanje oporavlja tjednima, a moguće je i da se nikad ne oporave. S backupom i pravilnim planiranjem za katastrofu, vrijeme kada niste operabilni trajat će značajno kraće, rezultirajući minimalnim gubicima.

 

5 ključnih benefita korištenja backupa

  1. Zaštita od gubitka poslovanja – Gubitak podataka najčešće ima katastrofalne posljedice za oporavak i nastavak poslovanja. Mnogi nikad podatke ne uspiju vratiti, a oni drugi koji ulože dane ili tjedne u povratak podataka na kraju jednako teško opstaju – reputacijski gubitak i širenje negativnog glasa postaju prevelike prepreke bez obzira na prethodnu uspješnost tvrtke.
  2. Kontinuitet poslovanja – Nadovezano s prethodnom točkom, backupom ne radimo samo inkrementalno spremanje podataka, već omogućujemo kontinuitet poslovanja. Uz pravilan backup, ne morate dugo čekati i nadati se povratku podataka, već možete brzo obnoviti podatke i nastaviti s radom uslijed nastale havarije. To za Vas znači manje izgubljenog vremena, manje frustracije oko nastavka rada i ušteđen novac.
  3. Zaštita od financijskih i pravnih problema – Gubitak podataka može rezultirati ne samo financijskim, već i pravnim problemima, posebno ako izgubljeni podaci uključuju osjetljive informacije o klijentima ili ako su potrebni za usklađivanje s regulatornim zahtjevima. Npr. ulazne i izlazne račune nakon gubitka ne možete „tek tako“ vratiti niti ih rekreirati. Backupom si osiguravate da do gubljenja svih podataka ni ne dođe jer ih imate spremljeno na drugoj, sigurnoj lokaciji i možete ih s lakoćom vratiti.
  4. Zaštita ugleda poslovanja – Dragocjen, ali krhak. Ugled koji ste gradili godinama možete vrlo lako izgubiti u trenutku. Posebice ako se radi o sigurnosnom propustu, Vaši klijenti i partneri gube povjerenje u Vašu ozbiljnost i odgovornost. Iako se propusti različitih vrsta mogu dogoditi svakome, Vaša spremnost na takve probleme i način na koji se nosite s njima uvelike će igrati ulogu u očuvanju ne samo ugleda već i nastavka poslovanja. Uz redoviti backup pokazujete svoju posvećenost zaštiti informacija i pokazujete da ste spremni suočiti se s izazovima bez ugrožavanja povjerenja kupaca i partnera.
  5. Investicija u budućnost – Svaki izdatak koji Vaše poslovanje čini otpornijim na novonastale izazove je investicija u budućnost. To kažemo jer backup nije samo mjera za hitne slučajeve, već je dio strategije koja osigurava neprekidan rast i razvoj bez straha od nepredviđenih događaja.

Grafika - Lokalni i cloud backup

U konačnici, kako biste mogli stvarno bezbrižno poslovati, potrebno je u poslovnu strategiju uvrstiti stavku zaštite podataka, jer ona u slučajevima havarije prerasta u zaštitu čitavog poslovanja i daje vam mogućnost oporavka od katastrofe.  Kada je Vaš novac i Vaš ugled na liniji, backup i plan oporavka od katastrofe će poslužiti kao nevidljivi štit koji će osigurati nastavak Vašeg putovanja prema uspjehu, čak i u najizazovnijim vremenima.

Backup i kreiranje plana oporavka od katastrofe dio su naše FixIT  usluge održavanja IT sustava. Javite nam se na prodaja@ventex.hr i saznajte kako ugovoriti čitav FixIT paket ili samo uslugu backupa.

 

Omogućite si bezbrižno i sigurno poslovanje uz FixIT.