ZADNJE DVIJE GODINE CYBER KRIMINAL JE U ZNAČAJNOM PORASTU U CIJELOM SVIJETU PA TAKO I U HRVATSKOJ.

Naš prošli članak počeo je ovom rečenicom. Ovaj članak počinje istom i krajnji je trenutak da ju svaka moderna tvrtka, koja se odlučila digitalizirati svoje poslovanje, iznova pročita kako bi shvatili važnost poruke koju nosi.

https://ventex.hr/hr/novosti/sve-veci-broj-hakerskih-napada-u-hrvatskoj/


Apel za cyber sigurnost. 

Sigurnosno- obavještajna agencija (SOA) u izvješću za 2020./21. upozorava na rastući ekstremizam i radikalizam koji je dodatno potaknut pandemijom covid-19 koja je zahvatila svijet. Oslabljeno svjetsko gospodarstvo postaje plodno tlo za hakerske napade, a i Hrvatska je sve češće meta istih. 

Ono što se jučer dogodilo u svijetu, danas je moguće u Hrvatskoj. 

Primjerice, hakeri su napali američku tvrtku Kaseya čiji softver potencijalno pokriva više od 1000 tvrtki. Jedna od posljedica tog napada bio je prekid rada u skoro 800 trgovina, supermarketa Coop-a u Švedskoj. Paralizirao je njihove blagajne i onesposobio njihov daljnji rad. 

Hakeri takvim napadom blokiraju informatički sustav firme, a u zamjenu za deblokiranje i nastavak rada traže novac ili kriptovalute, odnosno otkupninu. 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hakeri-napali-americku-tvrtku-lanac-supermarketa-u-svedskoj-zatvorio-trgovine/2288089.aspx 

Većina tvrtki i/ili pojedinaca odabere platiti otkupninu, jer vjeruju da će tako njihova agonija završiti i da će sve hakirane podatke dobiti nazad. Valjalo bi naglasiti kako plaćanje otkupnine nije jamstvo da ćete dobiti sve podatke u prvobitnom stanju. Također, plaćanje otkupnine je protuzakonito što vam pored postojećih problema stvara i dodatne. 

Jednim krivim klikom, otvaranjem ili prosljeđivanjem maila koji nosi hakerski virus, cjelokupno vaše poslovanje može biti oteto, zlouporabljeno ili uništeno.

Statistike su zastrašujuće. Reagirajte na vrijeme i zaštitite svoje poslovanje

Hakerski napadi događaju se svakih 39 sekundi i u prosjeku 2.244 puta na dan, a u 2021. godini do svibnja je probijeno čak 116 bilijuna zapisa. 
Zbog svega navedenog savjetujemo vam pravovremenu reakciju i ulaganje u kvalitetne sigurnosne sustave.

Zahvaljujući partnerstvu s vodećim svjetskim proizvođačima sigurnosnih rješenja na odjelu Sistemskih integracija, te znanjem naših inženjera, Ventex svakodnevno omogućava velikom broju tvrtki i njihovim djelatnicima siguran tijek rada. Implementacijom kvalitetnih sigurnosnih mjera, osiguravate kontinuitet rada u svim uvjetima poslovanja.

Kontaktirajte naš cybersecurity tim putem e-mail adrese: prodaja@ventex.hr ili pozivom na broj telefona: +385 51659310 te saznajte kako i na koji način možete zaštititi svoje poslovanje. 
Više informacija potražite na stranici https://cyber.ventex.hr/