Zadnje dvije godine cyber kriminal je u značajnom porastu u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. 

Računala, tableti, pametni mobiteli i pametni satovi su postali neizostavan dio naše svakodnevice i teško je zamisliti život i posao bez njih. 

Nažalost ti isti uređaji mogu nam uzrokovati velike probleme te trajne štete u poslovanju i privatno. 

Osoba pod stresom, za laptopom koji ne funkcionira optimalno

Prošlomjesečni izvještaj Instituta za sigurnost i tehnologiju o suzbijanju ransomware napada utvrdio je kako se iznos koji su žrtve napada isplatile prošle godine povećao za čak 311% u usporedbi s 2019. Tijekom 2020, žrtve kibernetičkih napada isplatile su otmičarima podataka oko 350 milijuna dolara u raznovrsnim kriptovalutama. Prosječan iznos koji su žrtve napada isplatile bio je oko 312.493 dolara. 

Ovakav scenarij odvio se i u slučaju američkog kapitalnog naftovoda Colonial Pipeline koji je u obliku kriptovalute isplatio 5 milijuna dolara otkupnine  za povrat oko 100 GB poslovnih podataka iz njihovih računalnih sustava.

Iako će većina tvrtki ili pojedinaca odabrati platiti otkupninu jer vjeruju da je to jeftinije od potpunog gubitka poslovanja ili reputacije koju imaju kod svojih partnera, nema nikakvog jamstva da će se podaci zaista moći povratiti, a svako plaćanje otkupnine potiče daljnji razvoj upravo ovakvog kriminala. Važno je napomenuti da je plaćanje otkupnine hakerima koji su vam upali u sustav, protuzakonito. Što stvara još veće probleme tvrtkama koje se “zaraze”

Dovoljan je jedan krivi klik i sve što ste stvarali godinama može nestati. 

Upravo zato savjetujemo pravovremenu reakciju i ulaganje u kvalitetne sigurnosne sustave kako biste spriječili da u jednom trenutku postanete žrtvom ove vrste kriminala. Oslabljeno svjetsko gospodarstvo plodno je tlo za kibernetičke napade diljem svijeta, a sve više i u Hrvatskoj. Sigurnosno obavještajna agencija izdala je  upozorenje za porast broje žrtava kibernetičkih napada.